zaterdag 19 juli 2014

Recept: Bitterballen

Bitterballen, vriendlief zijn lievelingseten...hij houdt er niet over op...;)
Natuurlijk kan je ze in Nederland zo in de winkel kopen, maar nu ik hier in Perth zit wordt dat wat moeilijker. Ik geloof dat er wel een Nederlandse winkel is die ze verkoopt maar waarom niet zelf maken?

Ze waren heel goed gelukt dus daarom wilde ik graag het recept met jullie delen.

Ingrediënten(voor ongeveer 20 stuks afhankelijk van de grootte):

4 el boter
250 gram gehakt
1/4 cup wortel (fijn gesneden)
1/2 cup ui  (fijn gesneden)
Zout en peper naar smaak
Snufje nootmuskaat
1 el citroensap
2 el peterselie (fijn gesneden)
5 el bloem
1 cup runderbouillon 
Voor het korstje:
Paneermeel
1 a 2 eieren
En plantaardige olie om te frituren.

Werkwijze:

1. Verhit een eetlepel boter in een braadpan en braad hier het gehakt, de wortel en de ui in aan totdat het gehakt bruin is en de wortel gaar.
2. Giet het vleesmengsel af in een vergiet en doe het in een mengkom.
3. Mix de zout, peper, nootmuskaat, citroensap en peterselie erdoorheen. En zet het opzij.
4. Smelt nu de overige boter in een sauspannetje en doe de bloem erbij om een roux te maken. Laat dit terwijl je roert 2 a 3 minuten koken. En giet dan de bouillon erbij. Breng dit aan de kook, terwijl je goed roert en zodra het dik is geworden haal je het van het vuur en meng je het met het gehaktmengsel.
5. Laat dit twee uur in de koelkast staan om op te stijven.
6. Zodra het hard genoeg is  kun je balletjes draaien van het gehakt en ze eerst door de paneermeel halen, dan door het ei en dan weer door de paneermeel zodat je een mooi laagje hebt.
7. Bak ze ongeveer 3 minuten in de frituurpan of een normale pan met een laag van ±5 cm olie op 180 graden. Totdat ze mooi bruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en serveer met mosterd.

* Je kan nadat je het gehakt hebt gebakken het mengsel ook in de blender doen voor een meer smeuïge massa. 
Eet smakelijk!
xx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten